









דשא סינטטי למתקני משחקים
תשתית זו חדשה יחסית בשימוש בגני שעשועים אך היא קיימת כבר מספר שנים והוכחה כתשתית בעלת יתרונות רבים. דשא סינטטי כשלעצמו איננו תשתית תקנית ויש להבחין בין דשא סינטטי לדשא סינטטי למתקני משחק שמיוצר בהתאם לדרישות התקן (1498) למתקני משחק.
תשתית הדשא עשויה 2 שכבות : חומר מוקצף העשוי ממיחזור שקיות פלסטיק המהווה את השכבה התחתונה ומטרתו להלום את הנפילה והשכבה העליונה שמטרתה לספק עמידות לשחיקה ומראה צבעוני.
התקנת תשתית זו נעשית על גבי מצע חול או סומסום, דבר שמפשט את תהליך ההתקנה ומוזיל עלויות (אין צורך ביציקת בטון) .תשתית זו קלה לתחזוקה ולניקוי ובמקרה של קריעה קל יחסית לתקן את החלק הבלוי ולהחזיר את המשטח לקדמותו. בהשוואה לתשתיות חול או סומסום עלותו יקרה אך ביחס לתשתית הגומי ומכיוון שאין צורך במצע קשיח כבסיס להתקנה הדשא אינו יקר.
הדשא הסינטטי למתקני משחק הוא תשתית נגישה והוא מתאים לשימוש בגנים בהם התקן מחייב הנגשה של מתקני המשחקים. התקנת הדשא נעשית בידי יצרן המחזיק בהיתר של מכון התקנים הישראלי לייצור והתקנת דשא סינטטי למתקני משחקים.
יציקת גומי
פתרון אסתטי וצבעוני יותר לשטח הבטיחות בגני השעשועים הוא יציקת גומי למתקני משחק הגומי עשוי 2 שכבות : השכבה התחתונה (SBR) עשויה גומי גרוס ומטרתה לספוג את האנרגיה שיוצרת הנפילה לקרקע ולמתן את עוצמת המכה הנגרמת כתוצאה מנפילה.
השכבה העליונה (EPDM) עשויה מפתיתי גומי בצבעים שונים והיא נותנת למשטח את המראה הצבעוני , העמידות בשחיקה ובתנאי מזג האויר.
יתרונותיו של הגומי הוא רמת האסטטיות והעמידות שלו בשימוש אינטנסיבי בשטח הגן כמו תחזוקה פשוטה וקלה והוא קל לניקוי.
חסרונותיו הם שהוא לא נעים למגע ובמקרה של נזק כתוצאה מקריעה מתחיל תהליך בלאי מהיר שקשה לתקן . כמו כן הגומי צריך להיבדק אחת לשלוש שנים בבדיקת הולם שמטרתה לקבוע את רמת האפקטיביות שלו והתאמתו לתקן. עלותו גבוהה יחסית והוא ניתן להתקנה רק על מצע בטון , דבר המייקר את תהליך הקמת הגן. התקנת הגומי נעשית בידי יצרן המחזיק היתר ממכון התקנים הישראלי לייצור והתקנת משטחי גומי למתקני משחק.
תשתית גומי היא תשתית נגישה ומתאימה לתקן נגישות.

תשתיות נוספות
חלק מרכזי בתכנון והקמת גן שעשועים עוסק בתשתית למתקני המשחקים בגן.
רוב הסכנות הקיימות בשטח הגן קשורות בנפילה מגובה ולכן המצע ההולם בשטחי הבטיחות של המתקנים הוא בעל חשיבות רבה ויש צורך להתאים אותו לתנאי התקן הישראלי למתקני משחק (1498) .
לעיתים יש צורך בעבודות פיתוח כמו יישור השטח ,חפירה ותיחום באמצעות אבן גן או כל אמצעי תיחום אחר על מנת להכשיר את השטח להתקנת המתקנים והמצעים שתפקידם לבלום את הנפילה מגובה ולהקטין את הסיכון הכרוך בכך .
קיימים ארבעה סוגי מצעים המשמשים לצורך זה וכולם תקניים באותה מידה . לכל סוג מצע יש יתרונות וחסרונות משל עצמו אך אין בכך בכדי לשנות את רמת תקניותו או להצביע על עדיפותו על פני האחרים.
חול ים
התשתית המוכרת לנו היטב ונפוצה בגני ילדים ובתי ספר כמו גם בגנים ציבוריים קטנים. יתרונותיו של החול הם היותו משאב טבעי המאפשר מגע ומשחק. דבר זה מקנה לו ערך מוסף בעיני הילדים. יתרון נוסף הוא המחיר. העלות של הכנת תשתית חול ים היא הנמוכה ביותר מכל התשתיות התקניות הקיימות . חסרונותיו של החול הן הצורך בתחזוקה שוטפת הכוללת סינון, הוספה או החלפה וכמו כן בעיות תברואה העלולות להיגרם כתוצאה מבעלי חיים העושים בו את צרכיו ומתחזוקה לקויה שלו.
חול הים איננו תשתית נגישה ולכן בגנים ששטח המשחק בהם גדול מ 150 מ"ר ,בהם נדרשת עמידה בתקן נגישות אין אפשרות לעשות בו שימוש. חול הים צריך להיבדק במעבדה של מכון התקנים ולקבל אישור על התאמתו לתקן (חול המכיל כמות חרסית רבה המסייעת לו להתגבש ולהתקשות במגע עם מים לא מתאים לתקן).
החול צריך להיות בשכבה של לפחות 30 ס"מ על מנת להלום נפילה מגובה ולהתאים לדרישות התקן. לצורך כך נדרשת לעיתים חפירה ,תיחום שטחי המשחק ומילוי בחול.
סומסומית גן
תשתית זו הקיימת בגני שעשועים ציבוריים ,גני ילדים ובתי ספר היא משאב טבעי המאפשרת משחק בטוח במתקני הגן כמו גם אלמנט משחק בפני עצמו.
יתרונותיה של הסומסומית הן שביחס לחול היא דורשת פחות תחזוקה והיא פחות מועדת לעשיית צרכים ע"י בעלי חיים. כמו כן היא כבדה יותר מחול ובמקומות המועדים לרוחות היא נשמרת זמן רב יותר.
על אף היותה תקנית היא פחות נעימה למגע מחול ים ובכל מקרה דורשת תחזוקה ונקיון.
הסומסומית למתקני המשחקים היא תוצר של גריסת סלעים עד לעובי 2-8 מ"מ כאשר תהליך הייצור שלה כולל סינון מיון ושטיפת האבק שבה (שגורם להתקשות במגע עם מים) על מנת לשמש כמצע הולם הסומסומית צריכה להיות בכל שטחי הבטיחות של מתקני הגן ובשכבה של לפחות 30 ס"מ . בדומה לתשתית החול יש צורך לעיתים בחפירה ותיחום שטח המתקנים על מנת ליצור "בריכה" המכילה את גרעיני הסומסום.
קיימות בארץ 2 מחצבות המחזיקות בתו תקן (1498) לסומסומית למתקני משחק : מחצבת בית אלפא המספקת סומסומית בצבע שחור הגרוס מסלעי בזלת ומחצבת כפר גלעדי המייצרת סומסומית בצבע לבן ורדרד. כל שימוש בסומסומית ממקור אחר חייב בבדיקת התאמה לתקן במעבדה של מכון התקנים. הסומסומית איננה תשתית נגישה ולכן היא מותרת לשימוש רק בגנים שגודלם עד 150 מ"ר.
הבחירה בסוג התשתית המתאים לכל גן נעשית מתוך שיקולים המתחשבים בצורכי המשתמשים במתקני הגן ברמת התחזוקה השוטפת של הגן ובמגבלות התקציב. בין אם בחרנו בחול ים , גומי דשא למתקנים או סומסומית יש לזכור כי , התשתית למתקני המשחק בגן היא איננה רשות כי אם חובה חוקית והתקנת מתקנים (תקניים ככל שיהיו) על תשתית שאיננה תקנית היא מסוכנת ואסורה ע"פ חוק. גם מתקנים חדשים שהותקנו בשטח ועוד לא הותאמה להם התשתית הדרושה יגודרו ויוכרזו כאסורים בשימוש עד להסדרת התשתית המתאימה.